100 bin avro için 71 sığınmacıyı soğuk hava kamyonunda ölüme götürmüşler

TAKİP ET

Avusturya'nın Slovakya ve Macaristan sınırına yakın Burgenland eyaletinde bir soğuk hava kamyonetinde 71 sığınmacının hayatını kaybettiği olayla ilgili davada, suç örgütü liderinin 100 bin avro için sığınmacıların ölümüne gö

İki yıl önce Macaristan'da bir soğuk hava kamyonunun içinde nefessiz kalarak ölen 71 mültecinin davası başladı. On Bulgar ve bir Afgan vatandaşı ölümlerden sorumlu tutuluyor.

 

Macaristan'ın Kecskemet kentinde görülen 14 sanığın yargılandığı davada  savcı Gabor Schmidt, sanıkların 2015 yılı şubat ve ağustos  ayları arasında toplamda 31 seferde bin 200 kişiyi Batı Avrupa'ya yasa dışı yollardan ulaştırdıklarını söyledi. 

 

Ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerindeki çatışma ve savaşlardan kaçan mülteciler bir soğuk hava kamyonunda nefessiz kalarak ölmüşler ve bu durum iki gün sonra, aracın Macaristan'dan Avusturya'ya geçişiyle birlikte ortaya çıkmıştı.

 

Savcı, 71 sığınmacının hayatını kaybetmesine neden olan suç örgütü üyelerinin sığınmacıları başlangıçta 4-5 kişilik gruplar halinde ve 3 bin 500  Avro karşılığında Batı Avrupa'ya taşıdıklarını ama daha sonra daha fazla para  kazanma hırsı yüzünden daha kalabalık grupları taşımaya başladıklarını belirtti.

 

59'u erkek, 8'i kadın ve 4'ü çocuk 71 sığınmacının hayatını kaybettiği  kamyonetin insan taşımaya uygun olmadığının sanıklar tarafından da bilmesine rağmen kamyonete tıkılan sığınmacıların hava almak için  bağırdığını, kamyonet sürücüsünün suç örgütü liderine sığınmacıların durumu ile  ilgili telefonda bilgi vermesine rağmen, örgüt liderinin, ''Eğer kargo hedefe  ulaşmazsa 100 bin avro kaybederim'' dediğini bildirdi.

 

"Ölüm kamyoneti" davasının hakimi Janos Jadi ise Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, dava ile ilgili kararın bu ay içinde  verilmesinin beklendiğini söyledi.

Olayın geçmişi

Yapılan incelemede kurbanların birisi hariç hepsinin kimliği tespit edildi ve Viyana'daki Müslüman mezarlığına defnedilen bir düzine kadar kişi hariç hepsinin naaşı ülkelerine iade edildi.

 

59 bin sayfalık iddianame, kurbanların 27 Mayıs 2015'te Macaristan'da bir otoyolda nasıl öldüklerini ayrıntıyla aktarırken, kurbanların bu ülkede öldükten iki gün sonra Avusturya'da devriye polisi tarafından, terk edilmiş soğuk hava kamyonunda bulunduklarını kaydetti.

 

Avusturya polisinin kamyondan akan sıvıdan şüphelenmesi üzerine yaptığı operasyonda yaklaşık 14 metrekarelik kargo konteynerinde 71 kişinin ölü bedenleri sıkışmış ve birbirlerine dolanmış olarak bulunmuş, olayla ilgili Avusturya'da başlayan soruşturma,  Macar yetkililere devredilmişti.

 

Macaristan'da 21 Haziran 2017'de başlayan yargılanma sürecinde  savcılık olaya ilişkin 14 kişi hakkında "cinayet ve suç örgütü kurarak insan  kaçakçılığı yapmak" suçlamasında bulunmuş, polis tarafından bulunan kamyonetteki  Irak ve Afganistan vatandaşı 71 sığınmacının 1,5 saat içinde oksijen  yetersizliğinden hayatını kaybettiği belirtilmişti.